Likepersonsarbeid i LUPE
Likepersonsarbeid er viktig i LUPE, og vi har aktive likepersoner rundt om i landet.
Likepersonsarbeid handler om formidling av hjelp, støtte og veiledning.
Likepersonen bruker egne erfaringer som funksjonshemmet eller pårørende til å være en støtteperson for andre funksjonshemmede og pårørende. Likepersonen har vært igjennom samme vanskelige situasjoner som andre funksjonshemmede og pårørende kan komme opp i, og ønsker å hjelpe andre som trenger bistand i slike situasjoner.
Likepersoner kan til dømes hjelpe med å finne informasjon, være en diskusjonspartner eller være en støtteperson i møte med forvaltning eller hjelpeapparat. Likepersonsarbeidet består som regel ikke i å finne løsninger for en annen person, men å være lyttende og støttende. Gjennom å dele egne erfaringer, bidrar likepersonen til at mottakeren finner løsninger som er naturlige for seg.
LUPE har rutiner for utvelging, utdanning og godkjenning av likepersoner. LUPE. Det blir både sentralt og lokalt holdt kurs og samlinger for likepersoner. En likeperson i LUPE har taushetsplikt.
Likepersonsarbeidet i LUPE foregår i hovedsak gjennom følgende likepersonsaktivitet:
- Telefonsamtaler.
- Oppsøkende likepersonsarbeid. Dette er fysiske en-til-en samtaler med erfaringsutveksling
- Samtale- og aktivitetsgrupper der en kan komme sammen med andre og diskutere eller dele erfaringer. Treningsgrupper i aktiviteter er nyttig for vår gruppe.
- Likepersonskurs der en kan få kunnskap om likepersonsarbeid eller ulike tema som er nødvendig for å utøve et godt likepersonsarbeid.
Er du i en vanskelig situasjon og har behov for hjelp, støtte eller veiledning?
LUPE har en likepersonstelefon hvor en kan få kontakt med LUPE Sentralt. Der kan en få råd og veiledning, eller en kan få kontakt med likepersoner som er nærmere der en bor. Likepersonstelefonen har nummer: 948 89 241
En kan også ta kontakt med leder i sitt fylkeslag som har god informasjon om likepersoner og likepersonsarbeid. Kontaktinformasjon til fylkesledere finnes bak i bladet.
Alle likepersoner har taushetsplikt.
Alle tjenester fra likeperson eller veileder er gratis.
Har du vært gjennom vanskelige situasjoner og kan tenke deg å bidra til å hjelpe andre ved å bli en likeperson?
Likepersoner har ikke lønn, men vil kunne få dekket utgifter etter avtale med LUPE.
Likepersoner vil motta grunnleggende likepersonsopplæring. Fylkeslagene har ansvar for utvelging og opplæring av sine likepersoner. Sentralstyret vil bistå fylkeslagene i dette arbeidet.
Ta kontakt med leder i ditt fylkeslag eller med Sentralstyret om du vil bli likeperson i LUPE.
Skjema og dokumenter for bruk i likepersonsarbeidet:
* Skjema for tellende likepersoner
* Skjema for tellende likepersonsaktivitet
* Taushetserklæringsskjema for likepersoner